نقش پتروپالایشگاه ها در آینده صنعت نفت
پتروپالایشگاه عبارت است از یکپارچگی بین مجتمعهای پالایشی و پتروشیمی که با هدف تنوع در محصولات، کاهش قیمت تمامشده محصولات، بهینهسازی راندمان، افزایش سودآوری و بهینهسازی مصرف انرژی پایهریزی شده است.
بهطور کلی فراوردههای اصلی یک پالایشگاه نفت شامل گاز مایع، بنزین، گازوئیل و نفت کوره میشود. این نسل از پالایشگاهها قدمت بالایی داشته و کم کم جای خود را به پتروپالایشگاه میدهند. در یک پتروپالایشگاه بخشی از نفت خام ورودی بجای تولید سوخت به مواد شیمیایی پایه تبدیل میشود. از اینرو بهعنوان مثال بجای تولید گاز مایع و بنزین، با احداث واحدهای اولفین و آروماتیک میتوان این مواد را که ابتدای زنجیره ارزش مواد شیمیایی هستند را تولید کرد.
مطالعات بازار آینده فراوردههای پالایشی و پتروشیمیایی نفتی و مزایای پتروپالایشگاهها نسبت به پالایشگاه موجب شده که بسیاری پروژههای اخیر دنیا به سمت احداث پتروپالایشگاهها پیش بروند.
از مزایای پتروپالایشگاهها می توان به کاهش هزینههای جاری به علت ادغام واحدها و تبادل جریانهای انرژی و مواد، افزایش حاشیه سود در واحد بشکه از ۷ دلار به بیش از ۱۵ دلار و امکان شکلگیری واحدهای شیمیایی در زیرمجموعه پتروپالایشگاهها برای تکمیل زنجیره ارزش اشاره کرد.
کاهش آلودگی هوا، کاهش هزینههای تأمین خوراک، مدیریت یکپارچه و هماهنگی میان واحدها از مزایای دیگر ایجاد واحدهای پتروپالایشگاهی است.
نگاهی به تغییرات سرانه مصرف شیمیایی در کشورهای دنیا و همچنین تغییر سوخت وسایل نقلیه نشان میدهد رویکرد تغییر از پالایشگاه به پتروپالایشگاه کاملاً استراتژیک و آیندهبینانه است. با افزایش جمعیت کره زمین و تغییر سبک زندگی افراد به خصوص در کشورهای توسعه یافته، مصرف مواد شیمیایی مشتقات نفتی روند کاملاً رو به رشدی دارد. اما از سوی دیگر با پیشرفت فناوری وسایل نقلیه و ملاحظات محیط زیستی، سوخت خودروها در حال تبدیل شدن به سوختهای پاک است.
در این میان با توجه به مطالعات ارائه شده در کنگره جهانی پالایشگاه و پتروشیمی تقاضای بنزین و نفت کوره در سالهای آینده با کاهش قابل توجهی در اروپا و شمال آمریکا مواجه خواهند بود اما در کشورهای غرب آسیا و آفریقا همچنان با افزایش تقاضا روبرو هستند.
در نمودار زیر که توسط وبسایت معتبر IHS ارائه شدهاست پیشبینی تقاضای رشد تقاضای فراوردههای پالایشی و پتروشیمیایی مقایسه شده است. همانطور که مشخص است از سال ۲۰۳۰ رشد تقاضای محصولات پالایشی ثابت و از سال ۲۰۴۰ به بعد با روند کاهشی مواجه خواهد شد. درحالیکه رشد تقاضای محصولات پتروشیمیایی همواره روند صعودی دارد. گواه دیگری براین ادعا، نمودار شکل ۲ است که روند تولید و تقاضای مواد پاییندست پتروشیمی است که توسط موسسه iea ارائه شده است. همانطور که در این نمودار مشخص است تقاضای مواد پاییندست پتروشیمیایی تا سال ۲۰۵۰ بیش از ۵۰ درصد رشد خواهد کرد بهطوریکه همواره فاصله تقاضا از تولید در حال بیشتر شدن است و تا سال ۲۰۵۰ بیش از ۲۵ درصد مقدار تولید خواهد بود.
شکل ۱: مقایسه پیشبینی روند تقاضای محصولات پالایشی و پتروشیمیایی تا سال ۲۰۴۰
شکل 2: پیشبینی روند تولید و تقاضای مواد پاییندست پتروشیمیایی تا سال ۲۰۵۰
پتروپالایشگاه های عربستان
عربستان سعودی از مدتها پیش برای احداث پتروپالایشگاهها آستین بالا زده است. سعودیها اکنون ۹ پتروپالایشگاه با مجموع ظرفیت ۲٫۹ میلیون بشکه در روز دارند. شرکت «آرامکو» به صورت انحصاری ۶ پالایشگاه از این تعداد را در اختیار دارد و بقیه به صورت سرمایهگذاری مشترک با شرکتهای دیگر هستند.
همزمان، پارک پتروپالایشی «آرامکو-سابیک» به ارزش ۲۰ میلیارد دلار، پارک پتروپالایشی «رابغ» به ارزش ۱۸ میلیارد دلار و پارک پتروپالایشی «الجبیل» به ارزش ۱۰ میلیارد دلار برخی از سرمایهگذاریهای عربستان برای توسعه ظرفیت پتروپالایشی و تکمیل زنجیره ارزش در این کشور هستند.